fbpx
+31(0)49 7229 032 info@artsstraalbedrijf.nl

De eerste stappen richting een veilig bedrijfspand

Brand heeft een vernietigende uitwerking op zowel uw bedrijf als uw werknemers. Een veilige werkomgeving die brand en andere ongevallen voorkomt, is dan ook uiterst cruciaal. De Arbo-wet dwingt u als werkgever zorg te dragen voor veilige werkomstandigheden. Ze voorkomen allerlei nare schadeclaims en dragen bij aan meer plezier op de werkvloer. Wilt u uw bedrijfspand zo veilig mogelijk maken? Wij helpen u graag op weg in het creëren van een veilig bedrijfspand en geven u een aantal praktische tips.

Draag zorg voor voldoende nooduitgangen in geval van brand

Bij het ontstaan van brand, is het belangrijk dat er een goede vluchtrichting bekend is. Nooduitgangen moeten daarom gemakkelijk te vinden zijn. De weg naar nooduitgangen geeft u bijvoorbeeld aan middels bewijzering op de grond. Nooduitgangen zelf zijn duidelijk te markeren met verlichting. Dit moet te allen tijde goed geregeld zijn. Verder is het belangrijk dat uw bedrijf een goede brandveiligheid heeft. Zorg onder meer voor voldoende brandblussers. Werkt u binnen je bedrijf met chemische stoffen? Maak het ontploffingsgevaar kleiner door te investeren in goede afsluitingen. Hiermee voorkomt u dat gevaarlijke stoffen zich gemakkelijk door het gehele pand verspreiden.

Investeer in passende bedrijfskleding

Het is niet wenselijk om bij ieder bedrijf in een pak of een spijkerbroek met shirt aan te komen. In bepaalde sectoren is het dragen van bepaalde kleding of accessoires zelfs verplicht. In de bouwsector of productiebedrijven wordt een helm gedragen om het hoofd te beschermen tegen stoten of vallende voorwerpen. Veiligheidsschoenen behoren bij veel productiewerk tot de standaarduitrusting. Blessures aan voeten leiden nu eenmaal sneller tot een hoog ziekteverzuim en daar zit u als ondernemer niet op te wachten. Afhankelijk van de aanwezige gevaren kunnen ook handschoenen deel uitmaken van een standaard bedrijfsuitrusting. Ze bieden onder meer bescherming tegen kou, hitte, chemische stoffen, elektriciteit en snijwonden.

Bedrijfspand stofarm schuren
Bedrijfspand stofarm stralen
Bedrijfspand Straalbedrijf Arts

Kies de juiste vloer

Naast voldoende nooduitgangen en passende bedrijfskleding, speelt ook de vloer een belangrijke rol bij een veilig bedrijfspand. Een vloer moet daarom goed onderhouden zijn en het risico op eventuele ongevallen moet uiterst klein zijn. Veel bedrijfsvloeren staan nu eenmaal vol met stellingen, werkbanken en machines. Daarnaast wordt er door werknemers volop over vloeren gelopen. Het voorbehandelen van de vloer is daarom uiterst belangrijk. Dit kan door middel van stralen, schuren of frezen. Hiermee worden oneffenheden tegengegaan. Straalbedrijf Arts heeft voor u daarin de juiste oplossing. Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw bedrijfsvloer.

Nadat een vloer behandeld is, kunt u vervolgens de keuze maken voor een coatingvloer. Ongevallen zijn te voorkomen door te kiezen voor een antislip vloer of een mechanisch belastbare vloer. Water, olie en andere vloeistoffen zorgen er voor dat een vloer minder snel glad wordt en verder worden er minder snel scheuren veroorzaakt door zware machines. Het risico op valpartijen of ongelukken met machines wordt daarmee flink kleiner.

Het belang van een veilige werkomgeving

Het creëren van een veilige werkomgeving is vastgelegd in allerlei wetten en regels. Een veilig bedrijfspand is een belangrijke reden om ziekteverzuim tegen te gaan. Het garandeert namelijk de veiligheid en gezondheid van uw werknemers. Doet er zich een calamiteit voor en blijkt uit onderzoek dat u zich niet heeft gehouden aan de wet? Dan is de kans op een eventuele schadeclaim vrij groot. Kom daarom in actie en regel vandaag nog de veiligheid in en rondom uw bedrijf.